Alusta loppuun - teollinen valmistusAlusta loppuun - teollinen valmistus


minusta

Alusta loppuun - teollinen valmistus

Tuotanto sekä valmistus ovat olennainen osa arkipäiväämme. Tehtaat ympäri maailmaa valmistavat taukoamatta päivin ja öin sekä päivästä toiseen, tarpeisiimme sopivia mitä erilaisimpia asioita joita tarvitsemme ja jotka pitävät meidät elossa ja normaalin elämän pyörimässä. Ajattele esimerkiksi ruoan, lääkkeiden ja autojen valmistusta. Ennen kuin ostamme tuotteita kaupasta, valmistusprosessit ovat jo käyty läpi mitä ei edes usein tule ajateltua. Kaikki prosessit eivät ole samanlaisia ja lisätty tuotantoarvo sekä eri valmistusvaiheet voivat vaihdella paljonkin. Eri tuotantoalueet maailmassa vaikuttavat myös paljon kustannuskysymyksissä sekä tuotantokykyyn tultaessa. Teollinen valmistus on monimutkainen mutta mielenkiintoinen aihealue. Opi kaikki tästä tämän blogin kautta ja liity keskusteluun jakamalla omia kommenttejasi, kysymyksiäsi tai muuta!

arkisto

Mitä alihankintakonepajoilla voi tapahtua?

Alihankintakonepaja on terminä ammatti-ihmisille tuttu, mutta maallikoille ei välttämättä niinkään. Maailmassamme valmistetaan paljon erilaisia koneita, tuotteita, tarvikkeita sekä materiaaleja edellä mainittujen kokoamiseen, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi missä nämä valmistetaan tai millä tavoin? Usein tuotteen ja materiaalien alkuperiä ei tule pohdittua, mikä ei ole ollenkaan ihme, sillä olemmehan tottuneet vain kävelemään kauppoihin tai erikoisliikkeisiin, mistä ammattilaisten avustamana voimme ostaa valmiiksi tehdyn sekä kasatun tuotteen pohtimatta lähtökohtia sen suuremmin. Inspiroituneena aiheesta, tämän kirjoituksen tarkoituksena onkin perehtyä paremmin alihankintakonepajoihin metallialasta sekä koneistuksesta puhuttaessa ja siihen mistä näissä on kyse. Lukuintoa!

Matkalla pajalle

Alihankintakonepajat eivät koske suoraan vain teollisuus- tai esimerkiksi metallialaa, mutta keskittykäämme me näihin, sillä jostain on lähdettävä liikkeelle alan ollessa hyvin valtava. Teollisuusalan pajat ovat usein liitännäisiä koneistukseen ja näissä voidaan valmistaa muun muassa mitä erilaisimpia muotti- sekä erikoistyökaluja, mutta mitä itse koneistus sitten tarkoittaa? Koneistaja, joka on kyseisen työnkuvan ammattinimike, on suorittanut perustutkinnon kone- sekä metallialalle. Koneistus itsessään käsittää erilaisten tuotteiden sekä työvälineiden valmistamisen NC-koneilla, jotka ovat käsikäyttöisiä sekä CNC-koneilla, jotka puolestaan ovat tietokoneohjattuja. Monet koneistusta tekevät yritykset tarjoavat asiakkailleen, tai ovat ainakin jollain tavalla osallisena prosessin tuotekehityksessä, proto-osien tekemisessä sekä tuotannonsuunnittelussa yrityksen koosta riippuen joko yksittäiskappaleita, tai peräti sarjatuotantoa varten. Koneistusta tarjoavat yritykset pystyvät siis useimmiten valmistamaan helposti sekä pieniä että suuria kappaleita asiakkaan tarpeista riippuen. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset työkalut, muotit sekä eri koneiden eri osat. Kyseisillä pajoilla valmiutta ja osaamista on tyypillisesti myös edellä mainittujen korjaukseen. 

Hieman muottisuunnittelusta

Osa koneistusta tarjoavista yrityksistä on erikoistunut myös muottisuunnitteluun eri aloille, kuten esimerkiksi kumi-, muovi tai teollisuuden aloille. Muottisuunnittelussa lähdetään liikkeelle tietysti asiakkaan tarpeita kuunnellen ja heidän parametrien mukaisesti, jotta kappaleesta saadaan tarvittavat vaatimukset täyttävä. Prosessi lähtee liikkeelle 3D-mallin tekemisellä, mikäli tätä ei ole jo olemassa. 3D-mallin valmstamisen jälkeen itse muotti mallinnetaan tämän päälle edellä mainittujen parametrien mukaisesti. Muotteja on hyvin paljon erilaisia, mutta muutamia esimerkkejä näistä ovat valumuotit, ahtopuristemuotit sekä ruiskupuristemuotit.